80 godina DVD Velika Trnava

24. kolovoza 2014. obilježena je 80.-ta obljetnica osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Trnava. Obilježavanje godišnjice započelo je okupljanjem sudionika, gostiju i mještana Velike Trnave ispred Seoskog doma gdje su Dobrovoljna vatrogasna društva iz Hercegovca, Palešnika, Ladislava, Ilovskog Klokočevca, Velikih Zdenaca, Velikog Grđevca i Pavlovca podnijela prijavak zapovjedniku DVD-a Velika Trnava Ivanu Tandariću. Nakon što su se svi sudionici okupili kod Vatrogasnog doma, krenuli su u svečanoj povorci prema Seoskom domu gdje su ih dočekali općinski načelnik Boro Bašljan, predsjednik vatrogasne zajednice BBŽ Đuro Petrić, predsjednik vatrogasne zajednice Općine Hercegovac Ivo Koren, predsjednik DVD-a Velika Trnava Milan Starešinčić, voditeljica djece i mladeži Općine Hercegovac Dijana Lacković te brojni mještani Velike Trnave. Na svečanoj sjednici, koja je uslijedila, brojni gosti održali su pozdravne govore i uputili brojne riječi hvale, a posebice djeci i mladeži DVD-a Velika Trnava.

Kronološki pregled rada DVD Velika Trnava

 

DVD Velika Trnava osnovano je 5.kolovoza 1934. Inicijator osnivanja tadašnjeg Vatrogasnog zbora Velika Trnava bio je učitelj Stanko Pihač. Utemeljitelji Društva bili su: Jandro Žunac, Pavao Pavlešić, Jandro Robić, Tomo Gušić, Josip Bengez, Ivan Grdanić, Tomo Koić i Ivan Cvek. Oni su u ime osnivačke glavnice Društvu dali po sto dinara što je u tadašnje vrijeme predstavljalo popriličnu svotu. Na osnivačkoj skupštini usvojena su pravila te izabrano rukovodstvo Društva.

Nakon što su 1935.godine skupljena potrebna sredstva uz pomoć mještana, kupljena je ručna noseća štrcaljka koja je iduće godine prerađena u taljigaču. 1938.godine Upravni odbor popunjen je novim članovima.
Za vrijeme II.svjetskog rata (1941.-1945.) Društvo ne bilježi neke veće promjene u radu jer je većina članova sudjelovala u antifašističkoj borbi. 1946.godine Vatrogasni zbor Velika Trnava mijenja ime u Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Trnava. Tih godina DVD ima svestranu pomoć svojih sumještana. 1947. kupljene su nove uniforme, a izvršeno je i servisiranje vatrogasne štrcaljke koju je kovač Čima Imbro preradio u konjsku zapregu.

Na skupštini 1950.godine za predsjednika Društva izabran je Mato Dobrinčić gdje ostaje 20 godina. Među istaknutim članovima tih godina bili su: Dragan Srbić, Dragutin Cvek, Pero Starešinčić, Stevo Bengez, Martin Biškupić, Ivan Halar i Slavko Halar. 1965. Društvo uz pomoć sumještana kupuje motornu štrcaljku kapaciteta 300 l/min. DVD Velika Trnava nije zaostajalo za susjednim društvima pa tako 1968. kupuje agregat kapaciteta 400 l/min. Kako se društvo pomlađivalo, tako i u Upravni odbor dolaze novi članovi.

1975.godine na skupšini DVD-a na prijedlog Milana Taritaša i Tome Ščukovića počinje se s dogradnjom vatrogasnog doma pošto je u starom bilo malo mjesta za opremu i sastanke. 1976.godine nabavlja se vatrogasna cisterna uz pomoć sumještana i Vatrogasne zajednice Garešnica. Iste godine uspješno je završen tečaj za vatrogasnog dočasnika. Godine 1977. na Skupštini je donesen prijedlog da se osnuje prvo žensko odjeljenje na čelu sa zapovjednicom Sonjom Huzjak. One sudjeluju na javnim vježbama u Ladislavu, Palešniku, Hercegovcu i Velikoj Trnavi, a kao gošće na proslavama u Končanici, Velikim Zdencima i Velikom Grđevcu. Na skupštini 1978.godine usvaja se odluka da stariji od 55 godina odlaze u pričuvni sastav. Za gradnju doma šumarija Grubišno Polje donirala je trupce, a Ivan Starešinčić je iz njih izrezao građu na svojoj pilani u Ladislavu. Dom je građen punih devet godina.

5.kolovoza 1984.godine održana je 50-ta obljetnica osnutka DVD-a Velika Trnava. Iste godine rasformiralo se žensko odjeljenje. Na skupštini se usvaja plan o izgradnji vatrogasnog tornja te kupnji električne sirene uz pomoć Poljoprivredne zadruge Hercegovac. Sirena je prvi put zasvirala 7.kolovoza 1988.godine. Nakon Domovinskog rata formira se Općina Hercegovac, a time i Vatrogasna zajednica Općine Hercegovac. Tada je nabavljen vatrogasni kombi koji je obnovljen i služio je svrsi deset godina, ali je zbog nedostatka dijelova odjavljen. Povodom proslave 60 godina rada DVD-a Velika Trnava izdana je monografija društva autora Željka Ščukovića, izdavača DVD-a Velika Trnava.

Do ove godine Društvu je pristupilo mnogo mladih članova koji su pohađali te uspješno završili tečajeve za vatrogasce, vatrogasce I.klase, dočasnike, te dočasnike I.klase. Uređuje se i unutrašnjost vatrogasnog doma. Ovdje treba istaknuti i izuzetan rad vatrogasne djece i mladeži koji uvijek rado sudjeluju na općinskim i županijskim susretima te ostalim natjecanjima. Djeca i mladež redovito sudjeluju na susretima BBŽ još od 3.susreta, a ove godine su održani 19. Svojim radom i trudom postigli su zapažene rezultate te osvojili brojne pehare i priznanja.

Tekst napisali:
Dijana Lacković, dipl.uč. i Juraj Marković, prof.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]