Zapisnik Skupština 18.05.2018. Brestovac

Z  A  P  I  S  N  I  K

      sa izvještajne  sjednice Skupštine Vatrogasne zajednice Bjelovarsko bilogorske županije  održane  18. svibnja   2018.god.  u Hrvatskom radničkom domu  u Garešničkom Brestovcu  sa početkom u 19:00 sati.

Nazočni: (popis u privitku)

Skupštini je nazočna dvotrećinska većina i sve donesene odluke su pravovaljane.

Skupštinu otvara predsjednik VZ Bjelovarsko bilogorske županije Đuro Petrić, intonira se državna i vatrogasna himna te odaje počast minutom šutnje poginulim vatrogascima i braniteljima  u Domovinskom ratu.

Predsjednik pozdravlja, kao prvo domaćina,  gradonačelnika grada Garešnice Josipa Bilandžiju, pročelnika za gospodarstvo BBŽ-e Dalibora Jurinu, Mladena Marušića – pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje BBŽ-e, nadalje pozdravlja prisutne gradonačelnike i načelnike općina, iako su svi pozvani, nazočno ih je samo nekoliko: gradonačelnik Daruvara Damir Leniček, Željko Mavrin – načelnik općine Ivanska, Ivan Novotni – zamjenik načelnika općine Hercegovac, Jasna Horvat Mikles – načelnica općine Zrinski Topolovac,  delegate vatrogasnih zajednica županija – predsjednika VZ Koprivničko križevačke županije Gorana Matonički i  suradnika, tajnicu VZ Virovitičko podravske županije Mateju Fras – Venus, delegaciju VZ Sisačko moslavačke županije na čelu sa zamjenikom predsjednika Davorom Štimcem sa suradnikom,  predstavnike VZ Požeško slavonske županije Josipa Valentića i Ivana Turkovića, pročelnika DUZS  Područnog ureda Bjelovar  – Marijana Radoša, dragog nam gosta koji je učesnik svih vatrogasnih događanja – direktora Vatroprometa Nenada Radojčić, naše drage novinare te sve delegate skupštine. Također je pozdravio i članove DVD-a Garešnički Brestovac koji će odraditi jedan dio posla kao domaćini. Na kraju pozdravnog govora, predsjednik se ispričao ako je nekoga zaboravio pozdraviti kao što su uvaženi zapovjednici javnih postrojbi, iako su većina njih, delegati skupštine.

Predsjednik je svima zaželio dobrodošlicu.

Da bi skupština išla svojim tijekom odnosno prema dnevnom redu, predsjednik je predložio voditeljstvo skupštine:   Đuru Petrića – za predsjednika te Vladu Horvata i Željka Meseca –  za članove.

Prijedlog je dao na usvajanje.

Zastupnici skupštine su jednoglasno potvrdili predloženo voditeljstvo skupštine.

Nakon potvrđivanja, voditeljstvo je preuzelo vođenje skupštine.

Predsjedavatelj predlaže ostala tijela skupštine: za zapisničara – Nevenku Martinović – tajnicu i daje prijedlog na usvajanje.

Zastupnici skupštine su jednoglasno potvrdili Nevenku Martinović za zapisničara.

Predsjedavatelj predlaže ovjerovitelje zapisnika: Darka Despota i Franju Tanića te daje prijedlog na usvajanje.

Zastupnici skupštine su jednoglasno potvrdili ovjerovitelje zapisnika Darka Despota i Franju Tanića.

Predsjedavatelj daje prijedlog verifikacijskog povjerenstva: Ivan Koren – predsjednik, Željko Filipović i Zlatko Rončević – članovi.

Zastupnici skupštine su jednoglasno potvrdili predložene članove verifikacijskog povjerenstva.

Predsjedavatelj utvrđuje da smo izabrali sva potrebna radna tijela pa predlaže dnevni red koji je poslan u materijalima za skupštinu.

D  N  E  V  N  I      R  E  D:

 1. Otvaranje sjednice Skupštine sa uvodnim pozdravom,
 2. Izbor radnih tijela Skupštine 
 3. Voditeljstva skupštine (tri člana )
 4. Zapisničara
 5. Ovjerovitelja zapisnika (dva člana)
 6. Verifikacijskog povjerenstva (tri člana)
 1. Izvješće verifikacijskog povjerenstva
 2. Verifikacija novih članova skupštine, predsjedništva,  zapovjedništva i Nadzornog odbora,
 3. Usvajanje zapisnika sa sjednice Skupštine održane 28.12.2017. godine u Narti,
 4. Izvješća:
 5. O radu VZ BBŽ-e u 2017. godini,
 6. O materijalno-financijskom poslovanju VZ BBŽ-e u 2017. godini,
 7. Nadzornog odbora
 1. Rasprava po izvješćima,
 2. Usvajanje izvješća i završnog računa Zajednice,
 3. Informacija o usvojenom financijskom planu VZ BBŽ-e za 2018. godinu,
 4. Donošenje odluke o dodjeli financijskih sredstava središnjim vatrogasnim postrojbama VZO
 5. Pozdravna riječ gostiju,
 6. Različito.

Predsjedavatelj pita ima li tko dopunu dnevnog reda ili neki drugi prijedlog. Drugih prijedloga nije bilo.

Predsjedavatelj daje   dnevni red na usvajanje.

Zastupnici skupštine su jednoglasno usvojili predloženi dnevni red.

Predsjedavatelj kaže da je naš domaćin gradonačelnik grada Garešnice Josip Bilandžija izrazio želju da na početku pozdravi ovaj skup budući da ima  druge obaveze, a jedna od njih je i koncert „Lada“ jer je grad Garešnica domaćin.

Gradonačelnik se obratio sa par prigodnih riječi,  pozdravio sve nazočne i rekao da grad Garešnica ima dugu tradiciju vatrogastva te da mu je drago da se ova skupština održava na području njihovog grada Posebno je naglasio da grad Garešnica ima jako dobru suradnju sa vatrogasnom zajednicom i sa javnom vatrogasnom postrojbom i sa svim vatrogascima područja grada Garešnice. Vatrogasci su pokretači našeg mjesta i nositelji svih društvenih aktivnosti , rekao je Bilandžija i da mu je drago što se nalazi na ovoj poziciji gdje može poduprijeti vatrogastvo. Na kraju je zaželio puno uspjeha svim vatrogascima jer su oni najpozitivniji dio društvene zajednice te zaželio  da se svi zajedno ugodno osjećamo u njihovom gradu.

Predsjedavatelj se zahvalio gradonačelniku na lijepim riječima.

Točka 3.

Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, izvješće verifikacijskog povjerenstva i poziva predsjednika povjerenstva Ivana Korena da podnese izvješće. 

Predsjednik verifikacijskog povjerenstva Ivan Koren izvješćuje da je skupštini nazočno 47 od 65 zastupnika što znači da imamo kvorum i možemo donositi pravovaljane odluke.

(Izvješće je u privitku zapisnika).

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda.

Točka 4.

            Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, verifikacija novih članova skupštine, predsjedništva, zapovjedništva i nadzornog odbora. Budući da je u nekim vatrogasnim zajednicama došlo do promjene rukovodstva poslije održane naše skupštine prošle godine, dužni smo verificirati nove članove svih radnih tijela. Promjene su u VZG Grubišno Polje, VZO Veliki Grđevac i DVD Zrinski Topolovac koji je direktno udružen u županijsku zajednicu.

Slijedom navedenog moramo verificirat slijedeće zastupnike:

 NOVI ČLANOVI SKUPŠTINE

VZG GRUBIŠNO POLJE

Stari predsjednik Vladimir Truhlaž  –  novi  DARKO NOVOTNI

Stari zapovjednik  – Darko Novotni  – novi ROBERT POZAIĆ

Stari član nadzornog odbora – Marko Pretula – novi ROBERT AHAC

VZO VELIKI GRĐEVAC

Stari predsjednik Josip Kirin  – novi  DARKO KRMELA

DVD ZRNINSKI TOPOLOVAC

Stari predsjednik  Nenad Mužina  – novi DARKO SMRČEK

 NOVI ČLANOVI PREDSJENDIŠTVA

-DARKO NOVOTNI  – VZG Grubišno Polje

– DARKO KRMELA – VZO Veliki Grđevac

– DARKO SMRČEK – DVD Zrinski Topolovac

 NOVI ČLANOVI ZAPOVJEDNIŠTVA

-ROBERT POZAIĆ  – Grubišno Polje

 NOVI ČLAN NADZORNOG ODBORA

– ROBERT AHAC  – koordinacija Grubišno Polje

Zastupnici skupštine su jednoglasno verificirali nove članove skupštine, predsjedništva, zapovjedništva i nadzornog odbora.

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda.

Točka 5.

            Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, usvajanje zapisnika sa sjednice skupštine VZ BBŽ-e održane 28. prosinca 2017. godine u Narti koji je poslan sa materijalima i pita da li netko ima dopunu ili primjedbu.  Primjedbi i dopuna nije bilo pa predsjedavatelj daje zapisnik na usvajanje.

Zastupnici su jednoglasno usvojili zapisnik sa sjednice skupštine VZ BBŽ-e održane

28. prosinca 2017. godine u Narti.

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda.

Točka 6.

            Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, izvješća: o radu zajednice u 2017. godini, o materijalno financijskom poslovanju VZ BBŽ-e u 2017. godini i izvješće nadzornog odbora. Sva izvješća, zajedno sa završnim računom  su poslana u materijalima za ovu sjednicu, a o materijalno financijskom poslovanju smo raspravljali na sjednici predsjedništva.  Županijski zapovjednik je pripremio jednu kraću prezentaciju u kojoj je obuhvaćeno cjelokupno izvješće o radu u protekloj godini te financijsko izvješće, rekao je predsjedavatelj.

 (Izvješće o radu VZ BBŽ-e za 2017. godinu zajedno sa financijskim izvješćem se nalazi u privitku).

Županijski zapovjednik je usporedo sa prezentacijom  davao kratka objašnjenja te na kraju pročitao zaključak koji se nalazi na kraju Izvješća o radu VZ BBŽ-e za 2017. godinu i dodao  da nas u skorije vrijeme očekuje situacija da će biti i novaca ali neće biti ljudi odnosno operativnih vatrogasaca. Osvrnuo se i na intervenciju na području općine Ivanska koju su odradili zajednički    DVD Ivanska i javna postrojba, a kojoj je bio nazočan i on kao županijski zapovjednik te načelnik općine i njegov zamjenik. Dakle, intervencija je pokazala jedan napredak i zajedništvo pa je vidljivo da se sve može zajedničkim radom, samo treba imati volje.

Predsjedavatelj se zahvalio županijskom zapovjedniku na slikovitom i iscrpnom izvješću o radu i financijskom izvješću, a potom pozvao predsjednika Nadzornog odbora Maria Vinkovića da pročita izvješće Nadzornog odbora.

Predsjednik Nadzornog odbora je pročitao izvješće. (Izvješće Nadzornog odbora se nalazi u privitku).

Predsjedavatelj zaključuje 6. točku dnevnog reda.

Točka 7.

Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, rasprava po izvješćima te otvara raspravu.

Za riječ se javlja predsjednik VZO Sirač,  Josip Hamp koji kaže da ima jednu sugestiju. Prije nekoliko dana imali su poziv iz Privredne banke gdje imaju deponirana sredstva  koji su ih obavijestili o uplati 5,13 eura od strane slovenske osiguravajuće kuće te ih izvijestili da bi trebali otvoriti devizni račun ili se očitovati o tim sredstvima. Upitno je da li otvarati devizni račun i plaćati njegovo održavanje za takva mala financijska sredstva, a ako bi se usmjeravala na kunski račun, svaka transakcija se naplaćuje 50,00 kn.  Dakle, najjednostavnije je bilo i najisplativije se odreći tih sredstava. Sugestija je da vatrogasna zajednica županije pokuša dogovoriti sa HVZ-om da se ta sredstva objedinjuju na nivou HVZ-a pa da se podijele po bilo kakvom ključu.

Glede izvješća, Hamp je rekao da je ovo jedno od najboljih izvješća koje smo do sada imali.

Predsjedavatelj kaže da nije upoznat sa deviznom uplatom, ali da će se morati konzultirati sa HVZ-om.

Ispred VZO Veliko Trojstvo za riječ se javio zastupnik Nikola Živoder koji je pozdravio sve nazočne i dao sve pohvale za izvješće. Rekao da na žalost  vidi pretežno starije ljude kao članove skupštine, a to nije dobro. Osvrnuo se na prošlogodišnju 60-tu obljetnicu svojeg DVD-a Martinac  gdje su bila prisutna 3 osnivača koji su prije 10 godina dobili brončane medalje i sada je bio red da dobiju barem srebrne, ali nadležni u HVZ-u nisu dali pa postavlja pitanje zapovjedniku ili predsjedniku da izvide u HVZ-u zašto nisu dobili, jer to nije dobar primjer mladima. Napominje da nisu mogli dobiti financijska sredstva jer nemaju dovoljan broj operativnih vatrogasaca, ali su barem mogli dobiti srebrne medalje.

Predsjedavajući je odgovorio da je to isto pitanje bilo i na skupštini VZO Veliko Trojstvo gdje im je odgovoreno da prije svega trebaju unijeti podatke u aplikaciju  „Vatronet“ da bi uopće mogli podnijeti bilo kakav zahtjev bilo prema županijskog vatrogasnoj zajednici ili HVZ-u. Da bi ostvarili financijska sredstva povodom obilježavanja obljetnice od strane HVZ-a, a iz sredstava premije osiguranja, uvjet je da imaju 10 operativnih vatrogasaca. Županijska vatrogasna zajednica je davala financijska sredstva i bez tog uvjeta. Glede srebrnih medalja, njih dodjeljuje županijska vatrogasna zajednica, ali zahtjev mora biti upućen preko „Vatroneta“, dakle baza je aplikacija „Vatronet“.

Županijski zapovjednik kaže da mu je žao što ti ljudi nisu dobili medalje, a imali su uvjete. Jedini razlog je što DVD Martinac nije u „Vatronetu“. Zapovjednik kaže da već nekoliko godina ponavlja da se podaci moraju upisivati i ažurirati te dostavljati. U zajednici postoji predsjednik i zapovjednik koji su odgovorni i trebaju koordinirati  rad svoje zajednice. Aplikacija se proširuje,  sada se i intervencije vode preko UVI-ja. Zapovjednik se poziva na riječi predsjednika Sanadera koji je rekao da se u vatrogastvu mora znati tko je operativac, a tko održava tradiciju. Ako želimo sačuvati tradiciju onda moraju postojati DVD-i jer se ne može zanemariti postojanje i rad društva od 50, 60, 70 ili čak 140 godina, ali će se zanemariti uvjet o postojanju operativnih vatrogasaca. Oni koji će imati operativne vatrogasce  morat će biti ozbiljni i poštivati sve zakonske propise te odrađivati sve zadatke,  sukladno zakonu.  Županijski zapovjednik je još jednom zamolio zapovjednike da se uozbilje, da svoju dužnost shvate ozbiljno i da dostavljaju sva izvješća i sve ono što se od njih traži jer ako do bilo čega dođe nitko nema opravdanja da se to radi dobrovoljno jer ako si to prihvatio, onda imaš i obavezu i odgovornost.

Predsjedavatelj zaključuje raspravu jer se više nije nitko javio za riječ. Preostaje nam usvajanje podnesenih izvješća: o radu zajednice u 2017. godini, o materijalno financijskom poslovanju odnosno završnom računu, a o njemu smo i razgovarali i usvojili ga na predsjedništvu te izvješće nadzornog odbora.

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda

Točka 8.

            Predsjedavatelj otvara točku, usvajanje izvješća i završnog računa zajednice.

Predsjedavatelj daje sva izvješća na usvajanje.

Zastupnici su jednoglasno usvojili: Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Bjelovarsko bilogorske županije za 2017. godinu, financijsko izvješće odnosno završni račun VZ BBŽ-e za 2017. godinu te izvješće Nadzornog odbora VZ BBŽ-e za 2017. godinu.

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda.

Točka 9.

            Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, informacija o usvojenom financijskom planu VZ BBŽ-e za 2018. godinu.

Financijski plan za narednu godinu kao i Program rada su doneseni na sjednici skupštine krajem prošle godine, sukladno zakonu koji  naređuje donošenje tih planova krajem godine za narednu godinu. Sa financijskim planom možemo biti vrlo zadovoljni jer nas je županija planirala i odobrila sa 1.000.000,00kn za redovnu djelatnost što je povećanje od 100% u odnosu na prethodne godine, dakle možemo biti više nego zadovoljni. U plan smo  stavili i sredstva premije osiguranja od osiguravajućih kuća koja su već nekoliko godina gotovo nepromijenjena. Budući da je financijski plan bitno povećan i rashodnu stranu smo prilagodili odnosno planirali nabavu vatrogasne opreme kao i sredstva za županijski vatrogasni operativni centar čije formiranje se stalno spominje, iako za sada te poslove obavlja DUZS odnosno županijski centar 112. U planu je naglašen i rad sa mladeži što je vidljivo kroz planirane stavke susreta prijateljstva i uređenje kampa u Fažani.

Ova točka je bila informativna pa nije potrebno usvajanje.

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda.

Točka 10.

            Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, donošenje odluke o dodjeli financijskih sredstava središnjim vatrogasnim postrojbama u općinskim vatrogasnim zajednicama.

Predsjedavatelj kaže da se ova točka veže na prethodnu odnosno da su u financijskom planu planirana sredstva za kupovinu opreme ili financijsku pomoć pri kupovini opreme.

Predsjedavatelj daje riječ županijskom vatrogasnom zapovjedniku.

Županijski zapovjednik kaže da je u prezentaciji bilo vidljivo da nam nedostaje puno opreme po središnjim DVD-ima i da možemo biti zahvalni što nismo imali problema prilikom vršenja nadzora od strane inspektora za vatrogastvo.  Neke stvari su se tijekom proteklih godina nabavile i sad imamo priliku da to još popravimo i da krenemo u realizaciju pomoći prema središnjim društvima po općinama i to odmah, a ne da čekamo kraj godine. Zapovjednik kaže da ima prijedlog kojeg bi trebalo donijeti danas budući da su tu zajedno predsjednici i zapovjednici. Predlaže  da se svakom središnjem općinskom društvu koji je planom određen za pokrivanje  svojeg područja dodijeli 15.000,00 kn za nabavku opreme i ta sredstva pravda sa računima. Zapovjednik predlaže predsjedavatelju da ovaj prijedlog da na usvajanje, dakle da se svakom operativnom DVD-u u općini, njih 18 doznači iznos od 15.000,00 kn za kupovinu vatrogasne opreme. Vidjet ćemo na koji način i kojom brzinom ćemo uspjeti dogovorit dinamiku doznake financijskih sredstava, a nastojat ćemo što brže. Bilo bi najbolje svaki mjesec po 3 društva, ali to moramo dogovorit sa našim pročelnikom za gospodarstvom i pročelnikom za financije, a naravno i sa županom.

Predsjedavatelj se slaže sa prijedlogom zapovjednika, a isplata će ovisiti o dinamici isplate od strane županije. Predsjedavatelj kaže da bi to bila  barem mala pomoć središnjim društvima,   ali se nada da će se najavljenom izmjenom zakona financirati iz državnog proračuna i sve druge općine koje ne pokrivaju JVP-e.

Predsjedavatelj otvara raspravu.

Zapovjednik Kunješić pita da li će sredstva dobiti i općine Hercegovac i Velika Trnovitica , budući da njih pokriva JVP Garešnica, a županijski zapovjednik mu je odgovorio da će dobiti sva središnja društva u vatrogasnim zajednicama općina.

Budući da se više nije nitko javio za riječ, predsjedavatelj zaključuje raspravu i daje prijedlog na usvajanje.

Zastupnici skupštine su donijeli jednoglasno odluku da se svim vatrogasnim postrojbama u sjedištu općina – operativnim središnjim društvima dodijele financijska sredstva u iznosu od 15.000,00 kn za kupovinu vatrogasne opreme.

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda.

Točka 11.

            Predsjedavatelj otvara točku dnevnog reda, pozdravna riječ gostiju.

Prvi se za riječ javio predsjednik VZ Koprivničko križevačke županije Goran Matoničkin koji je pozdravio sve nazočne delegate i goste u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića te ispred županijskih vatrogasnih zajednica: Virovitičko podravske, Požeško slavonske, Sisačko moslavačke i svoje Koprivničko križevačke kao i u svoje osobno ime. U svojem govoru osvrnuo se na održani zajednički sastanak glede  kampa u Fažani u kojem dijelimo prostor, zatim je govorio u aktivnostima koje provodi Hrvatska vatrogasna zajednica putem županijskim vatrogasnih zajednica kao što je hodočašće na Mariju Bistricu, državno natjecanje vatrogasne mladeži, govorio je o održanoj velikoj vježbi u Dalmaciji kao priprema za požarnu sezonu, također je spomenuo i veliku vježbu u kontinentalnom dijelu koja je održana u sklopu 140-te obljetnice DVD-a Virje koja je također pokazala spremnost za sezonu. O novom zakonu o vatrogastvu je rekao da ne želi govoriti jer nema puno informacija budući da ih predsjedništvo nije dobilo. Također je napomenuo uvođenje UVI-ja što bi značilo da trebamo natjerati svoje tajnike u društvima i zajednicama da unesu što više podataka u Vatronet. Čestitao je zapovjedniku Kunješiću na dobrom vođenju kampa u četvrtoj smjeni. Glede održavanja državnog natjecanja za mladež kaže da bi se moglo puno reći, a novina je da je izašao novi pravilnik o natjecanjima koji je objavljen na mrežnim stranicama HVZ-a. Spomenuo je sjednicu predsjedništva HVZ-a na kojoj se između ostaloga raspravljalo o priznanjima i odlikovanjima, a njegov stav je da se treba napraviti razlika prilikom dodjele odličja DVD-ima ovisno o visini obljetnice. Stav njihove županijske vatrogasne zajednice je da bi svi učesnici prošlogodišnje dislokacije trebali dobiti neko priznanje poput onoga „Tramontana“ prije puno godina, međutim HVZ-a to nije podržala. Glede hodočašća čiji je organizator HVZ-a, misli da bi trebalo promijeniti ime i  reći da je u organizaciji županijskih vatrogasnih zajednica budući da sve troškove snose županijske zajednice. Također je  govorio je  i o kupovima HVZ-a.

Na kraju je Matonički rekao da prati rad naš zajednice jer se i osobno zna sa predsjednikom Petrićem, zapovjednicima Mesecom i Kunješićem, čestitao je na postignutim rezultatima, a za ovu godinu zaželio još bolje rezultate, pohvalio je pročelnike županije koji su se zauzeli za donošenje većeg proračuna za kojega  vjeruje da ćemo ga dobro iskoristiti.

Predsjedavatelj se zahvalio Matoničkom jer je lijepo prezentirao i HVZ koji su bili spriječeni pa nije nitko došao jer su dužnosnici na putu u R Sloveniji.

Slijedeći govornik je bio gradonačelnik grada Daruvara koji je pozdravio sve nazočne, pohvalio rad svoje vatrogasne zajednice kao i suradnju sa županijskom vatrogasnom zajednicom te zaželio i nadalje dobru suradnju. Rekao je da grad Daruvar prati rad svoje zajednice financijski prema mogućnostima te na kraju  još jednom zaželio sve najbolje.

Sve nazočne drage nam goste kao i zastupnike skupštine je pozdravio Dalibor Jurina, pročelnik za gospodarstvo BBŽ-e, ispred župana kojega je ispričao za nedolazak,  u svoje osobno ime i u ime pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje BBŽ-e Mladena Marušića.

Rekao je da je 2018. godina dobra za vatrogastvo naše županije jer je i peti grad naše županije dobio javnu postrojbu čime je podignuta spremnost na višu razinu. Pročelnik se osvrnuo na  odobrena financijska sredstva za županijsku vatrogasnu zajednicu koja iznose duplo, pa čak i malo više,  od zakonskog minimuma, a tu su još i planirana sredstva u iznosu od 250.000,00 kn namijenjena DVD-a za obljetnice ili kao pomoć ako se obrate zamolbom u županiju. Dakle, izdvajanja Bjelovarsko bilogorske županije za vatrogastvo u 2018. godini su planirana sa iznosom od 1.250.000,00 kn. Glede današnje donesene odluke o sufinanciranju kupovine vatrogasne opreme za središnja DVD-a predlaže da se realiziraju kroz 3 mjeseca, dakle svaki mjesec da se uveća dotacija za 90.000,00kn, osim ako se uspije dogovoriti bolja dinamika isplate sa pročelnicom za financije ili sa županom. Govorio je o značaju vatrogastva jer su u većini slučajeva vatrogasci prve, ako ne i jedine operativne snage u slučaju bilo kakve ugroze, bilo da se radi o poplavama ili nekim drugim nezgodama, rekao je pročelnik. Zaštita od požara u našoj županiji je na zavidnoj razini, imamo 5 javnih vatrogasnih postrojbi koje su ipak nositelji zaštite od požara, ali ne možemo zanemariti i vatrogasne zajednice i postrojbe u DVD-ima, rekao je pročelnik. Istaknuo je dobru suradnju sa županijom i naglasio da su  njegova vrata uvijek otvorena za predsjednika i zapovjednika te da će uvijek naći vremena da se popriča o aktualnim stvarima u vatrogastvu. Nada se da će novi zakon donijeti pozitivne stvari u vatrogastvu da će neke stvari biti bolje definirane. Zaželio je uspješan rad i što više vježbi, a manje intervencija.

Predsjedavatelj se zahvalio pročelniku Jurini na lijepim riječima i na dobroj suradnji i uvijek odvojenom vremenu za razgovor.

Prigodnim riječima se obratio i pročelnik DUZS Područnog ureda Bjelovar Marijan Radoš koji je pozdravio sve nazočne, a posebno goste ove dobro pripremljene skupštine te se posebno zahvalio županijskom zapovjedniku na odličnom prikazu rada županijske zajednice u protekloj godini. Pohvalio je planirana financijska sredstva od strane županije za koja vjeruje da će se i ostvariti. Istaknuo je zajedničku dobru suradnju posebno kod sustava 112 prilikom dojava intervencija.  Oni su se kroz godine pripremali i spremni su za nadogradnje i preuzimanje i analitičko praćenje svih poziva kroz najmoderniji sustav koji je u funkciji oko dvije i pol godine. Naša suradnja je vidljiva i kroz nadzore od strane inspektora za vatrogastvo što je u izlaganju  spominjao  županijski zapovjednik, ali kroz taj nadzor ujedno pomažemo vama da se postigne jedan određeni standard, ali sa minimumom represije, rekao je pročelnik Radoš. To je bolji način da zajednički odradimo posao, a rezultat će biti na radost i ponos svima nama, jer za dramatični pristup nema potrebe. Vide se pomaci i zajedničkim radom možemo dovesti sustav na jednu zavidnu razinu. Na kraju se zahvalio na suradnji i na pozivu za ovu skupštinu.

Predsjedavatelj se zahvalio pročelniku Radošu i na zajedničkoj korektnoj suradnji niz godina, te posebna suradnja sa inspektorima DUZS.

Zadnji govornik je  direktor Vatroprometa Nenad Radojčić koji je pozdravio sve nazočne ispred firme Vatropromet iz Zagreba i njenih 30 zaposlenika. Pozdravio je sve članice županijske vatrogasne zajednice, sve goste iz okolnih županijskih zajednica te goste iz DUZS i ljude iz lokalnih zajednica. Rekao je da naša zajednica napreduje iz godine u godinu, pohvalio je izlaganje zapovjednika Meseca, županijskog zapovjednika, ali to nije samo njegov rad već se vidi rad svih članica i ureda zajednice (predsjednika Petrića, zamjenika Horvata i tajnice), pohvalio je i  župana Bajsa i drago mu je da je došlo do povećanja financijskih sredstava jer će nam to omogućiti da bolje ispunjavamo svoje zadaće. Zahvalio se na suradnji i pozvao dužnosnike u posjetu njegovoj firmi jer  su uređeni i neki novi prostori sve u svrhu što bolje zaštite i opremanja vatrogasnih postrojbi što Vatropromet čini na području cijele Hrvatske. Zahvalio se delegaciji županijske zajednice koja je bila nazočna proslavi 20-te obljetnice firme Slavonski vatrogasac iz Osijeka koja je bila održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH gdje se okuplilo oko 650 vatrogasaca iz svih županija. Direktor Radojčić je uručio prigodan poklon DVD-u domaćinu Garešnički Brestovac, majice sa logom njegove firme.

Predsjedavatelj se zahvalio direktoru Radojčiću na prigodnim riječima kao i na dugogodišnjoj suradnji. 

Predsjedavatelj je još jednom ispričao dužnosnike HVZ-a što nisu prisustvovali našoj skupštini, te izvijestio nazočne da je jučer bio član delegacije ispred HVZ-a koja je bila na prijemu kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović gdje joj je prenio pozdrave od vatrogasaca naše županije, a ona je također uzvratila sa najsrdačnijim pozdravima svim vatrogascima.

Budući da više nije bilo govornika predsjedavatelj je zaključio točku dnevnog reda.

Točka 12.

            Predsjedavatelj otvara točku  dnevnog reda, različito.

Za riječ se javlja županijski vatrogasni zapovjednik Željko Mesec koji kaže da je danas dobio dopis od HVZ-a vezano za UVI te obavijestio da kreće osposobljavanje po županijama. HVZ je osposobio određeni broj instruktora koji bi trebali izvršiti obuku po županijama prema modulima: UVI, Vatronet, praćenje vozila i GIS te   uzbunjivanje vatrogasaca. Dinamiku i na koji način ćemo vršit osposobljavanje dogovorit ćemo uskoro.

Druga stvar je rad sa mladeži, poslali smo temeljem zaključaka naših tijela raspis prema zajednicama da se jave za domaćina, ali se nije nitko javio. Zapovjednik moli zajednice da razmisle i jave se jer se tu ipak radi o našoj djeci.

Na kraju se zapovjednik zahvalio svima na suradnji, potpori i razumijevanju jer zajedno možemo napraviti puno. Zahvalio se i predsjedniku i tajnici te  svim zapovjednicima, posebno pročelnicima BBŽ-e, jedan je vezan za vatrogastvo, drugi nije, ali nas redovno prati. Zahvalio se i načelnicima i gradonačelnicima te zapovjednicima što smo donijeli odluke da se pomogne DVD-u Zrinski Topolovac čija općina ima najmanji proračun u županiji. Posebno se zahvalio svojem zamjeniku Zdenku Brandejsu jer je odradio dvije trećine posla županijskog zapovjednika zbog bolovanja protekle godine.

Predsjedavatelj se zahvalio županijskom zapovjedniku te podsjetio nazočne da izvrše prijave za hodočašće na  Mariju Bistricu koje je u tijeku.   

Predsjedavatelj zaključuje točku dnevnog reda i zahvaljuje svima na dolasku uz dobre želje u privatnom i poslovnom životu.

            Predsjedavatelj zaključuje rad sjednice u 20:43 sati.

ZAPISNIČAR:                                                                                   PREDSJEDAVAJUĆI:

Nevenka Martinović,v.r.                                                                       Đuro Petrić ,v.r.

OVJEROVITELJI ZAPISNIKA:

 1. Darko Despot,v.r.  
 2. Franjo Tanić,v.r.